En nyhed der ændrer måden line arrays fungerer.

d&b arrayprocessing

På dette års ProLight & Sound i Frankfurt lancerede d&b audiotechnik en nyhed, som i første omgang blot tager sig ud som en software opdatering af det eksisterende ArrayCalc, men som ved nærmere eftersyn er en helt ny måde at arbejde med et line array systemer.

ArrayProcessing (AP) er en funktion i d&bs ArrayCalc, som kan aktiveres når man har defineret publikumsarealer, rigging positioner og den optimale indbyrdes vinkling af højttalerne. Når det grundlæggende er i orden trykker man på AP knappen og derefter får man mulighed for at bestemme hvilket lydtryksfald man vil have over publikumsarealerne. ArrayProcessing beregner hvilke filtre der skal anvendes på hver enkelt højttaler, således at det samlede resultat bliver det ønskede lydtryksfald pr afstandsfordobling og en helt ensartet frekvensrespons overalt. Det vil sige, at man har samme lydoplevelse alle steder. Dette er intet mindre en revolutionerende, da et line array af natur, vil have forskellige lydudbredelse for forskellig frekvenser. Især har det været et problem at få samme frekvensrespons på arealer med højdeforskelle, såsom amfi opbygninger og balkoner.

I baggrunden beregner ArrayCalc softwaret en genial kombination af FIR og IIR filtre, som tager højde for hver enkelt højttalers bidrag for hver 20 cm af arealerne og beregner dette for 240 frekvensbånd pr punkt pr højttaler.

Beregningerne foretages af ArrayCalc computeren. Forudsætningen for at filtrene kan realiseres er den store processorkraft som findes i d&b D20 og D80 forstærkerne og at hver højttaler er drevet af sin egen forstærkerkanal.

Systemet giver en foruddefineret frekvensrespons, baseret på d&bs target respons for alle systemer. Det er naturligvis muligt efterfølgende at equalizere det samlede line array, så systemet kan tunes til det aktuelle rum, opgave og smag.

En fordel ved den definerede target respons er, at systemer af forskellig typer, f.eks et J-serie hovedsystem, med Y-serie fill systemer, vil have samme frekvensrespons, når AP anvendes og derved være enklere at kombinere.

En anden fordel er, at det nu bliver muligt at opnå fuld frekvent lyd, selv på stor afstand af arrayet. Det er det nogle kalder ”throw”

Der må naturligvis være en balance mellem systemets headroom og den ekstra ydelse man opnår med AP. d&b giver brugeren mulighed for selv at definere balancen mellem ”glory” og ”power” ved hjælp af en fader på . Brugeren kan gemme presets, med forskellige AP processeringer ligesom AP til enhver tid kan slås fra, hvis det foretrækkes.

En senere mulighed bliver, at definere ”silent zones” hvor lydtrykket dæmpes med op til 20dB på et givet areal.

Straks efter opdatering af ArrayCalc og R1 softwaret, samt med den seneste forstærker firmware, vil det det være muligt at bruge ArrayProcessering på de eksisterende Y- V- og J-serie højttalere drevet med D20 eller D80 forstærkere. For ejere af disse systemer er det altså muligt, straks at tage de nye muligheder i brug uden ekstra investeringer i hardware.

ArrayProcessing på d&bs hjemmeside

 

Interesseret i mere inspiration som i denne artikel?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt om produkter, kurser og events