DPA Microphones d:vote™ 4099 guide

Til at starte med, så dækker d:vote™ betegnelsen over den mikrofon, som også hedder 4099. En miniature hypercardioid svanehalsmikrofon med et hav af anvendelsesmuligheder.

Umiddelbart er det meget simpelt. Der er én mikrofon, som kan på monteres diverse forskellige instrumenter med diverse forskellige såkaldte ”instrument-clips”. I skrivende stund er der 11 forskellige clips at vælge mellem. Med andre ord, så kan man bruge én d:vote™ 4099 til mange forskellige ting – blot ved at udskifte den lille clip.

Det lyder næsten for godt til at være sandt – og det er det også – for godt til at være sandt altså. Der er nemlig mange flere options end bare forskellige clips – og dermed mange andre ting ved d:vote™ 4099 serien der er værd at vide.
Herunder er en gennemgang af de enkelte elementer.

 

d:vote™ 4099 består af fire dele;

 • 4099 mikrofon fastmonteret på svanehals.
  • Loud SPL
  • Extreme SPL
 • kabel
  • standard
  • heavy duty
 • adapter
  • XLR adaptere
   • DAD4099
   • DAD6001
  • Wireless adaptere
 • monterings-clip

Selve mikrofondelen (den med svanehalsen på) kan fås i to forskellige varianter med forskellig følsomhed. ”Loud SPL” eller ”Extreme SPL”. Disse kan klare 142dB henholdsvis 152dB SPL før den clipping. Det giver et dynamisk arbejdsområde på intet mindre end henholdsvis 108dB og 109dB! Mikrofonen terminerer i et MicroDot-stik.

Kablet til at forbinde mikrofonen med adapteren kan fås i to forskellige tykkelser. 1.6mm standard og 2.2mm ”heavy duty”-udgaven. Til live brug anbefales heavy duty versionen. Kablerne har MicroDot-forbindelser i begge ender.

Adapteren til at sætte på MicroDot-connectoren i den anden ende af kablet kan fåes i et utal af forskellige udgaver. Overordnet, så er der to kategorier; dem der skal direkte i en mixerpult eller stagebox – og dem hvor signalet skal transmitteres trådløst til en receiver.

XLR adapterne kan fås i to forskellige versioner; DAD6001 og DAD4099. Den eneste forskel på de to er, at DAD6001 er lineær, hvor DAD4099 har et fixed 80Hz highpass/lowcut filter.

Skal man forbinde til en trådløs transmitter, skal man finde ud af hvilket system der skal bruges og så vælge den adapter der passer til systemet. Det kan findes på DPA’s hjemmeside eller ved at kontakte Alfa Audio kontoret. Så skal vi være behjælpelige med info.
Alle adapters er tilpasset til den strøm som transmitteren udsender og til den impedans der skal til for at få signalet til at blive optimalt.
De mest almindelige er DAD6010 til Shures wireless systemer og DAD6034 til Sennheisers, men der er mere end 20 forskellige at vælge mellem.

Når så mikrofonen skal monteres på lydkilden, så skal man vælge den rette clip. Der er, i skrivende stund, 11 forskellige at vælge mellem. Alt lige fra clips til montering på diverse forskellige strygerinstrumenter, guitar, mandolin, tværfløjte, saxofon, brass, percussion og trommer, magneter til at montere på jernrammen i et flygel og diverse forskellige universal clips til stativmontering, med velcro-montering og med klemmemontering – og undertegnede har mange tips til hvordan man løser udfordringer med opmicning af instrumenter, der ikke umiddelbart har deres navn påstemplet en dedikeret d:vote™ clip.

Nedenstående er en god oversigt over d:vote™ 4099, omend ikke helt fyldestgørende.

Klik på linket her hvis du vil have afkræftet alle bange anelser om, at der er noget der ikke kan mices op med de eksisterende udvalg af clips.

Her har vi samlet en playliste med syv ‘How to Mic’ med d:vote™ 4099 videoer:

Interesseret i mere inspiration som i denne artikel?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt om produkter, kurser og events