DPA headset guide – hvad skal man vælge?

Hvad er d:fine? Hvad er 4066, 4088, Slim og hvad er forskellene på de mange forskellige headsets?
Det grænser til forvirring, men der er mening med galskaben. Hvis du læser denne artikel igennem, så er der meget stor sandsynlighed for, at også du kan forstå hvordan tingene egentlig hænger sammen.

I begyndelsen…
De første headsets der blev lanceret tilbage i fordumstid var klassikerne 4066 og 4088.
Den eneste forskel på de to modeller er, at 4066 er omni – og 4088 er directional.

4066 og 4088 lever fortsat i bedste velgående og hedder, hvis det skal være korrekt, d:fine™ 4066 eller 4088. Så vidt så godt.

2. generation af DPA’s headsets…
Der hersker en udbredt begrebsforvirring når det kommer til d:fine. Her er den simple forklaring; d:fine er DPA’s paraplybetegnelse for alle headsets i sortimentet – altså også 4066 og 4088.

Den nye serie af headsets har en tyndere bøjle. Nærmest en tynd tråd i modsætning til 4066/4088’ernes stivere bøjle. De kan sågar fås med identisk kapsel som 4066 og 4088. Ydermere kan de fås med ”slim” kapslen, som er mindre og fladere og dermed mere diskret. Det vil typisk være dem der bliver brugt i TV-studier o.lign.

Hvornår skal man så vælge hvad?
Ja, det er et godt spørgsmål. Vi er altid klar til at vejlede i retning af det rigtige valg på kontoret. Ring eller skriv til Alfa Audio hvis du har den mindste tvivl efter at have læst nedenstående.

Directional vs. omni-directional…
De udgaver af headsets’ne der er omni-directional har den store fordel, at de ikke er så kritiske med placeringen i forhold til at opnå den optimale taleforståelighed. Omni-kapslernes store fordel er, at de ikke har nogen proximityeffekt – med andre ord, så er der ikke noget løft af lavfrekvent materiale når de placeres tæt på lydkilden, som naturligvis typisk vil være munden når vi snakker headsets. Omvendt vil et omni headset være mere tilbøjeligt til at skabe feedback grundet netop denne karakteristik.

Det retningsbestemte/directional headset er mere følsomt i forhold til placeringen. Kommer det for tæt på munden, vil det hæve stemmens basområde mere og hvis det sidder for langt fra munden, vil det have en tendens til at lyde lidt tyndt, grundet den manglende bund. Til gengæld er det mindre tilbøjeligt til at frembringe feedback fra f.eks. en scenemonitor end et omni-directional er.

Så altså, i store træk bør man vælge et omni headset til situationer hvor der ikke er de store udfordringer i forhold til feedback og et retningsbestemt hvor der er.

Gamle bøjler kontra nye bøjler.
Den nye tyndere bøjle er mere diskret end den gamle stivere model. Den gamle er omvendt mere solid og robust og, ikke mindst, nemmere at montere for uerfarne hænder. Den kraftige bøjle er ret ”bullet proof” om man vil.

Summa summarum er, at man umiddelbart er stillet bedst med den kraftige bøjle hvis headset’et skal bruges af skiftende uerfarene brugere. Specielt hvis der ikke er en tekniker til stede, der kender bøjlen. Ligeledes i teatersituationer ville den kraftige bøjle være at foretrække. Den er enkel at tage af og på for skuespillerne ved kostumeskift.
Derimod vil den nye slanke bøjle vil være at foretrække hvis diskretion er i højsædet og i særdeleshed den mindre slim-kapsel. Herunder til applikationer såsom TV-studier, til konferencer og video content til webbrug.
4066 og 4088 hedder altså fortsat d:fine™ 4066 og 4088. De tynde, og nyere, headsets hedder 4166, 4266, 4188 og 4288. Prefix’et d:fine 40XX refererer til den klassiske bøjle med den klassiske kapsel. d:fine 4266 og 4288 refererer til de samme gamle kapsler, blot monteret på den tynde bøjle. d:fine 4166 og 4188 er den tynde bøjle med den mere diskrete Slim-kapsel.

Ydermere bør det tilføjes, at den nye slankere 41XX/42XX bøjle har den fordel, at man kan skifte mikrofonboomen og kablet separat – på den stivere 40XX model er mikrofonboom og kabel samme del – og kan altså ikke udskiftes hver for sig.

Alt i alt, så er det et spørgsmål om kompromiser når man skal vælge hvad der er det rigtige headset til den givne situation – men det gør det forhåbentligt lidt nemmere når man ved hvilke overvejelser man skal gøre sig inden man vælger.

Small, medium eller large?
Længden af mikrofonboomen og -bøjlen kan variere alt efter hvilken udgave man vælger. Standard er medium, men  der kan fås en small og en large i alle udgaverne. Ved d:fine 4066 og 4088 er det bøjlens størrelse der er forskellig – ved 4166, 4266, 4188 og 4288, er det mikrofonboomens længde der varierer.
Sidstnævnte (41xx og 42xx) kan så til gengæld fås i en ét-øres version også – eller med eller uden in-ear propper på.

Adaptere
Når man har valgt et headset skal man efterfølgende vælge en passende adapter. Alle headsets terminerer som udgangspunkt i et MicroDot stik. Herpå kan påmonteres en adapter der er tilpasset netop det trådløse system det skal tilsluttes. Nogle af de mest gængse adaptere er DAD6010 (Shure / TA-4F mini-XLR), DAD6034 (Sennheiser / mini-jack), DAD6008 (Sony / 4-pin Hirose) og DAD6003 (Sennheiser / Lemo), men der er faktisk over 30 forskellige at vælge mellem. Herunder også et udvalg af forskellige XLR-adapters hvis mikrofonen ikke skal tilsluttes et trådløst system.

MicroDot er som sagt standard på alle headsets, men der er nogle enkelte der kan fås med fastmonterede adaptere; Sennheiser (DAD6034 / DAD6003) og Shure (DAD6010). Det mindsker naturligvis fleksibiliteten, men omvendt mindsker det samtidig fejlkilderne og simplificerer brugen, hvis det er lægmand der skal håndtere systemerne i det daglige.

Skulle der herefter herske nogen som helst tvivl om hvilket headset valget skal falde på, så ring til kontoret. Vi besvarer telefonen dag og nat – bare så længe at det sker i hverdagene mellem 8.30 og 16.30.

Klik her for at se hele Alfa Audio’s sortiment af DPA mikrofoner.

Interesseret i mere inspiration som i denne artikel?