‘Alfa Ecoustics’ forstærker Danmarks nye live-venue

Alfa Audio har installeret det første elektroniske akustiske system nogensinde i Fredericias live-venue Tøjhuset.

Det er 30 x EM Akustik EMS-51 højttalere, en tc elektronisk “hjerne” og DPA mikrofoner, som tilsammen udgør den første formelle implementering af Alfa Ecoustics system i Tøjhuset i Fredericia. Løsningen er udtænkt og designet af Alfa Audio’s Lars Frederiksen. Systemet skaber en ensartet, meget kompleks, men helt naturlig klingende rumklang, som lyder fantastisk, når der bliver spillet ud gennem EMS-51s.

 

Tanken med systemet var at sætte noget rumklang tilbage i lokalet, da det for nylig var blevet omdannet fra et dedikeret klassisk spillested til et levende musiksted for alle genrer.
Akustikken var under ombygningen blevet dæmpet, hvilket naturligvis betød, at den ikke længere var egnet til klassisk musik. Da der ikke var planer om at bygge en ny klassisk koncertsal, og da der ikke er andre steder i byen, som egner sig til klassisk musik, måtte der derfor findes en løsning. Det blev til Alfa Ecoustics.

Elektronisk akustikregulering

Ideen med Alfa Ecoustics elektroniske akustikløsning udspringer fra Lars Frederiksens arbejde med koncertsalen i Aarhus, hvor akustikken var lidt for tør til klassisk musik.

“Vi eksperimenterede over flere år med at placere højttalere rundt om og over publikum og fodre højttalerne med rumklangssignaler samlet op af mikrofonerne over orkestret. Vi fandt ud af, at for at få det til at lyde naturligt, havde vi brug for et ret stort antal højttalere, og at de alle skulle dekorreleres, så lyden virker som om, den er omkring dig. EM akustikhøjttalerne er et perfekt valg takket være deres komponenter af høj kvalitet og helt naturlig, gennemsigtig lyd,” forklarer Lars Fredriksen.

Kernen i systemet er tre tc elektronik System 6000 rumklang og signalbehandling platforme, der modtager lydsignalet fra flere DPA 4015ES Wide cardioid mikrofoner via en DAD AX32 AD / DA konverter.

Rumklangssignalerne leveres derefter i 32 kanaler af d&b forstærkning og output gennem 30 EM Akustik EMS-51 ultra-kompakte passive fyldhøjttalere og to i-8 subs. Højttalerne er fordelt over og omkring publikumsområdet og er fløjet fra de imponerende træbjælker, der udgør en del af strukturen i den oprindelige bygning, mens resten af udstyret (bortset fra mikrofonerne) er i et rack låst væk bag scenen. Den grundlæggende systemstyring med diverse presets foregår fra et panel ved siden af scenen.

Systemet leveres tunet med en række faste presets til forskellige formål, der blot kræver et tryk på en enkelt knap.