Hvad gør man, når man har én sal, der skal kunne rumme alle genrer? Den udfordring stod Haderslevs kulturhus Harmonien overfor. Heldigvis har Alfa Audio stor erfaring med at løse den slags akustiske udfordringer.

”Jeg er 100% tilfreds,” fortæller Morten Larsen, som er scenemester hos Hotel & Kulturhus Harmonien og har ansvaret for teknikken på stedet. Da Hotel Harmonien skulle installere nyt udstyr i forbindelse med at renoveringsprojekt, stod han for opgaven med at udvælge system.

”Vi ville finde det bedste anlæg og det bedste system til netop dén her sal,” fortæller Morten Larsen.

Valget faldt på et d&b audiotechnik V-system. Den gode rådgivning fra Alfa Audio var med til at gør Morten Larsen tryg i valget af systemet.

”Vi skulle være helt sikre på, at det her var den helt rigtige løsning – Haderslev skulle jo have et supergodt anlæg – så vi valgte blandt andet d&b på grund af rådgivningen. Lars Frederiksen fra Alfa Audio kom ned flere gange, målte salen osv. og kom med de helt rigtige produkter,” fortæller Morten Larsen om processen.

En bred palette af forestillinger i samme sal

Udover de rådgivningsmæssige fordele, så er der også nogle tekniske ting, der har overbevist Morten Larsen om Alfa Audios løsning. Han synes blandt andet, det er helt essentielt, at d&b-systemet er ridervenligt, så alle kunstnere, der optræder på Harmonien er tilfredse med udstyret.

På Hotel Harmonien er der et væld af forskellige arrangementer. Salen skal kunne rumme fra mellem comedy – over teaterforestillinger – til klassiske koncerter. Det stiller krav til lydsystemet.

”Det var essentielt at få et system, der kan en masse forskelligt. Når der er foredrag, skal der være klar taleforståelighed i hele salen, og når der er rock, skal der være smæk på, så koncerten kan mærkes” siger Morten Larsen.

Det nye lydsystem gør, at dækningen er god i hele salen, så alle pladserne i princippet er lige gode lydmæssigt. Ifølge Morten Larsen er der også kommet mange positive tilbagemeldinger fra gæsterne i forhold til lydoplevelsen.

Bred begejstring for løsningen

Det er Kulturhus Harmoniens ambition at levere gode koncertoplevelser og teaterforestillinger til deres gæster. Jan Sørensen er ejer og leder af Harmonien. For ham er det afgørende, at kulturhuset er fleksibelt uden at gå på kompromis med kvaliteten af oplevelsen.

”Vi har mange forskellige arrangementer, der kan udfordre på hver deres måde. Nogle gange har vi for eksempel stående publikum i salen eller siddende publikum på balkonen,” fortæller Jan Sørensen.

Da Harmonien stod til at skulle opgradere deres udstyr og fik en række tilbud, var han ikke i tvivl om, at det skulle være d&b-løsningen.

”Vores ønske var et system, der kunne dække alt fra klassisk til rock. Med det her system har vi fremragende lyd overalt,” konstaterer Jan Sørensen begejstret.

Siden renovationen har Kulturhus Harmonien i Haderslev huset et væld af skønne arrangementer. Lis Sørensen og hendes band var de første, der fik lov til at optræde i den nyrenoverede sal tilbage i februar 2019. Der har været mange forskellige teaterforestillinger, koncerter og andre arrangementer siden salens indvielse, og feedback’en fra både publikum, kunstnere og teknikere er positiv.

”Den nye teknik i huset bliver bemærket af dem, der turnerer. Folk er begejstrede, og det betyder meget for mig, at vi har noget, der er godt,” siger Jan Sørensen.

Ordentligt lydudstyr er vigtigt

Lydudstyr af høj kvalitet er essentielt for et kulturhus, mener scenemester Morten Larsen.

”Harmonien er jo Haderslevs kulturhus, men inden renoveringen, havde det stået lidt stille. Grunden til, at der ikke skete så meget, var blandt andet, at det tidligere udstyr ikke slog til,” fortæller Morten Larsen om Harmoniens udgangspunkt.

”To højtalere og fire lamper. Det var sådan noget, der var,” konstaterer han med et tørt grin, og fortsætter: ”Dengang har det været en stor opgave at få bands ind, fordi man typisk skulle leje en masse udstyr.”

Da Hotel Harmonien skulle renovere salen, var det derfor naturligt, også at anskaffe sig nyt lydudstyr i samme ombæring – men hvorfor er det vigtigt, at Harmonien har udstyr af høj kvalitet? Ifølge Morten Larsen handler det om stabilitet.

”Det vigtigste er den sikkerhed man har i, at det aldrig går i stykker. Teknikerne er glade,” fortæller han og virker også selv en smule glad.

”Hvad kan jeg sige? Jeg er bare 100% tilfreds med, hvordan det fungerer. Det er stabilt, det er brugervenligt – og så lyder det godt,” slutter han.