Gimle

En gammel vandtank med akustiske udfordringer

Spillestedet Gimle er oprindeligt et gammet vandværk, og stedets hovedscene er placeret i den gamle vandtank. Lokalets runde form skaber nogle helt særlige akustiske udfordringer, som kræver ekstra opmærksomhed, når man designer lydsystem.

Da Roskilde i 1880 fik sit første vandværk, var der næppe nogen, som i sin vildeste fantasi kunne forestille sig, at bygningen knap halvandet århundrede efter skulle lægge hus til rockkoncerter, stand up comedy, events for børn og en masse andre kulturelle tilbud.

Gimle består af tre markante bygninger, heriblandt en 2000 kvadratmeter stor vandtanksbygning fra 1938, som huser det regionale spillesteds store scene, også kaldet Tanken. Tanken er, som navnet indikerer, rund, hvilket rent akustisk ikke er optimalt. Den runde form gør nemlig, at al lyd reflekteres tilbage ind mod midten af rummet. Det gør det især svært at forstærke lyden, uden den bliver mudret midt i rummet. For at komme problemet til livs, har det været nødvendigt at akustikregulere rummet. Til det har Gimle har haft akustiker og elektroakustiker Eddie Bøgh Brixen med på råd. At den grundlæggende akustik er i orden, har også været en forudsætning for at lave en optimal PA-løsning, hvor  lyden midt i rummet ikke bliver påvirket af bygningens udformning.

Gimle fik i 2018 opgraderet sit PA til et xS-system fra d&B audiotechniks kombineret med V-subs, der er opbygget som et klassisk left/right system bestående af 2x 24S pr. side med tilhørende center og out fills for at sikre jævn dækning af lyden i hele lokalet. Centerclusteret er ligeledes en 24S, mens 2 10S’er er brugt som out fill.

xS-serien er ideel til installationsbrug, da højttalerne er nemme at retningsbestemme og dermed leverer lyden præcis i de zoner, hvor der er behov for den. Det gør også, at der ikke ryger uhensigtsmæssigt lyd op på scenen. Det gør scenelyden væsentlig nemmere at styre og betyder samtidig, at der ikke skal skrues så meget op for monitormix.

 

Tech specs

4 x d&b 24S på D20 amp.
4 x d&b V-subs på D80 amp.
2 x d&b 10S som outfill på D20 amp.
1 x d&b 24S-D som center fill på D20 amp.

Du finder alle tech specs for Tanken Gimle her.

Relevante produkter

Kurser og seminarer

Vi holder løbende kurser, demoer og seminarer om lydproduktion og nye produkter  – og oftest er de gratis. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvis du vil have direkte besked, når der er nyt i kalenderen.

Se kommende events

Vi vil så gerne høre fra dig

Ønsker du rådgivning , så hiv fat i os! Vi er altid klar til en snak.

Giv os et kald på +45 70 277 300.

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt om produkter, kurser og events