Imogen Heap tour

Lyd styret med hænderne med d&b Soundscape

Leg med lyd. Det er hvad Imogen Heap er kendt for. På sin Mycelia tour tog legen nye højder med d&b audiotechniks Soundscape , hvoer lyden blev styret ved hjælp af MU.MI handsker.

Da Imogen Heap, i efteråret 2019, tog sin Mycelia-tour produktion under armen og præsenterede den for hele verdenen, havde hun flere tricks oppe i ærmet, end man tidligere har oplevet i liveproduktioner. Med 360 graders styring af lydkilder har hun taget skridtet videre i forholdet mellem kunst og teknologi. Et forhold, der giver unikke koncertoplevelser ud over det sædvanlige.

Det kan næppe komme som en overraskelse for nogen, at stadigt flere og flere processer bliver styret af kommunikative processer mellem kunstnerne og det elektroniske aspekt i musikken. I starten af 80’erne var det MIDI, der først introducerede et kontrollink mellem forskellige digitalt styrede enheder. Siden er forskellige mere avancerede teknologier kommet på banen.

Udfordringen har til stadighed været at få det menneskelige fingeraftryk integreret i signalkæden. Det er der gjort utallige forsøg på gennem de seneste årtier; Theremin, diverse MIDI controllers, jog wheels, ribbon controllers, breath controllers, vocoders, D-Beam optisk expression control, ROLI Seaboard og mange, mange flere.

Der er så uendeligt mange fordele ved at generere og processere lyd elektronisk, men alle førnævnte controllers har en tendens til at blive mekaniske. For Imogen Heap har målet været at forfine det kunstneriske udtryk således, at det ikke er de elektroniske devices, der laver aftrykket på musikken, men at det derimod er diverse menneskeligt styrede realtime controllere, som danner det kunstneriske udtryk – gennem maskinerne. Maskinerne skal, med andre ord, blot facilitere med udtrykket.

MU.MI handsker

På TEDGlobal (Technology, Entertainment and Design) i 2010 introducerede Imogen prototypen på det, der siden skulle blive til MI.MU handsker. I årene efter introduktionen var crowdfunding nødvendigt for at finansiere projektet, men i midten af 10’erne var MI.MU handskerne endelig blevet en realitet.

MU.MI handskerne kan i al sin kompleksitet sidestilles med en MIDI controller. Ved hjælp af bend sensorer og gyroskopiske sensorer, som bliver aktiveret af hænder og fingre, genererer MI.MU kontrolsignaler, der kan styre stort set hvad som helst. På den måde får Imogen frihed til at styre forskellige ønskede parametre, såsom delaytid, panorering, pitch, filtre og triggering af samples. Det faktum, at hun med MI.MU handskerne kommer performancemæssigt tættere på det elektroniske aspekt af kunsten, har givet hende netop den frihed, hun har eftersøgt i sit kunstneriske virke.

Soundscape En-SceneSkridtet videre har været at give publikum følelsen af i højere grad at være en integreret del af showet, end blot tilhørere. Her kom d&b audiotechniks Soundscape, med DS-100 og En-Scene softwaren, ind i billedet.

Hvis venuet har rammerne til, at der kan placeres et passende multikanals system, kan Soundscapes En-Scene software med styringen fra Imogens MI.MU handsker og dertil hørende Gloves software, styre 360 graders panorering af lydkilder. Det gør det muligt at placere lydkilder hvor som helst i det horisontale plan og i yderste instans være medvirkende til at placere selv publikum i musikken på en måde, det ikke før har været muligt.

Integrering af publikum og kunstneren i musikken giver et nærvær på et helt nyt plan – og med det en oplevelse, hvor den traditionelle koncertoplevelse virkelig kommer til kort.

Samarbejdet mellem Imogen Heap og d&b audiotechniks udviklingsafdeling startede i sin tid ud fra gensidig interesse og har gennem 2017 og 2018, udmøntet sig i Imogen Heaps koncept-tourné Mycelia, hvor Soundscape er integreret.

Alt i alt har Imogen Heaps kunstneriske kapacitet, sammen med de teknologiske muligheder ved MI.MU og Soundscape, givet grobund til en ”ind i musikken”-oplevelse ud over det usædvanlige.

Er du nysgerrig på, hvilket lydunivers Imogen Heap bevæger sig i, er her en bid fra touren.

Tech specs

d&b Soundscape

Kurser og seminarer

Vi holder løbende kurser, demoer og seminarer om lydproduktion og nye produkter  – og oftest er de gratis. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvis du vil have direkte besked, når der er nyt i kalenderen.

Se kommende events

Seminar hos AlfaAudio

Vi vil så gerne høre fra dig

Ønsker du rådgivning , så hiv fat i os! Vi er altid klar til en snak.

Giv os et kald på +45 70 277 300 eller send en mail til info@alfaaudio.dk.

Vi glæder os til at høre fra dig

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt om produkter, kurser og events