Musikteateret Vejle

Musikteateret i Vejle kører et bredt repertoirer af forestillinger, der spænder alt fra musicals til stand up og er således et kulturelt knudepunkt for mange forskellige aktiviteter  i byen.

2020 var året, hvor Musikteateret skulle have et nyt komplet PA-anlæg i Jacob Gade Salen, stedets hovedsal. I samme ombæring blev der investeret i et mobilt system, der kan flyttes rundt i huset og tages i brug, når der laves specielle arrangementer i huset. Ønsket var et d&b audiotechniks system, der kunne levere et så jævnt lydtryk, at der nærmest ikke er forskel på lyden,  om man sidder lige foran en højttaler eller længere væk. Samtidig skulle systemet kunne håndtere koncerter med stående publikum, hvilket gjorde det umuligt at lave en 100 procent permanent løsning, da de forskellige typer af koncerter stiller forskellige krav til placeringen af højttalerne.

Jævnt lydtryk

Udfordringen blev ikke mindre af, at salen er asymmetrisk, og at balkonerne næsten går helt frem til sceneforkanten. I praksis betyder det, at nærmeste publikummer på sidebalkonerne  sidder meget tæt på højttalerne, uanset hvad. Det oprindelige ønske om at holde lydtrykket inden for +- 3 dB, var svært at leve op til ifølge d6b specialist og direktør i Alfa Audio, Lars Frederiksen:

“Vi kunne ikke holde lydtrykket inden for +- 3 dB for de ti siddepladser, der er nærmest PA-anlægget, men vi har formået at holde os indenfor +- 4,5 db. Det er selvfølgelig ikke helt optimalt. Men fordi KSL-systemet, vi har valgt, har kontrol over spredningen i hele frekvensområdet, betyder det, at dem, der sidder nærmest højttalerne, ikke oplever et mudret lydbillede, som man ellers ville ved et konventionelt højttalersystem. Den dybe mellemtone, og de lave frekvenser dæmpes lige så meget som de høje frekvenser, og derfor er det stadig frekvensmæssigt i balance.  De fleste andre højttalersystemer vil sprede mere ved de dybe frekvenser og tilnærmelsesvist ikke kunne gøre det lige så godt. Der kan d&b’s SL-serie noget unikt, som ikke andre systemer mestrer.”

Sidebalkonerne skygger for de pladser, der er nedenunder, så her har det været nødvendigt at lave nogle små fills. Da salen er asymmetrisk, betyder det også , at både antallet og placeringen af højttalerne er forskellig fra side til side. Mens der i den ene side under balkonen kun er placeret en enkelt delay højttaler, er den anden side sat to delays samt en ekstra højttaler op for at kompensere for asymmetrien i salen.

Forvandling ved stående publikum

Når Musikteateret et par gange om året afholder koncerter med stående publikum, bliver der bygget podier hen over stolerækkerne på salen. Samtidig bliver det bygget en ny scene på selve scenen, som så delvist bliver inddraget til publikum. For at spille hele salen op, kræver det, at PA-systemet bliver rykket hen over scenen.

“Vi skulle lave noget, som kunne flyttes og flyves og kables over scenen. Det, vi har gjort, er, at vi har lavet en specialløsning, der gør det muligt nemt at koble nogle af højttalerne fra og hænge dem op i faste flyvepunkter over scenen. Samtidigt har vi fået udviklet nogle specielle beslag, så man kan koble A-højttalere fast på de S-subs, der hænger i centerclusteret. Husets mobile højttalersystem bliver i denne opsætning brugt som nær-fill højttalere,” forklarer Lars Frederiksen.

 

 

 

Tech specs

d&b audiotechnik:

20  KSL8/10 (Left / Right)
3  SL-SUB (Center SUB)
4  AL90 (Center Fill)
4 V-GSUB (L/R SUB)

Delay/Fills:
8  5S (Lip Fill)
5  E6 (delay balkon)
3 k E8 (delay balkon)
2  12S (delay balkon)
1 10S (delay balkon)
1  8S (delay 2 balkon)

Forstærkere:
3  10D
12  40D/D80
6  D80

Supplerende:
4  V7P
4  VSUB

Monitors:
12 M6
3 D20 (12 sends)

Relevante produkter

Kurser og seminarer

Vi holder løbende kurser, demoer og seminarer om lydproduktion og nye produkter  – og oftest er de gratis. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvis du vil have direkte besked, når der er nyt i kalenderen.

Se kommende events

Vi vil så gerne høre fra dig

Ønsker du rådgivning , så hiv fat i os! Vi er altid klar til en snak.

Giv os et kald på +45 70 277 300.

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt om produkter, kurser og events