DPA headset guide – hvad skal du vælge?

Hvad er d:fine? Hvad er 4066 og 4088. Hvad er Slim? Og hvad er forskellene på de mange forskellige headsets?

Vi oplever, at selv erfarne teknikere kan fare vild i navngivningen af DPA headsets. Især fordi der løbende kommer nye generationer på markedet, mens de gamle klassikere stadig er aktuelle.

Det grænser til begrebsforvirring, men der er mening med galskaben. Og den vil du med stor sandsynlighed kunne forstå, hvis du læser denne artikel til ende. Vi vil i hvert fald gøre vores bedste for at gøre dig en smule klogere på de forskellige typer af headsets, DPA har lanceret.

Første generation af DPA headsets

De første headsets der blev lanceret var 4066 og 4088, som må siges at være klassikere. Den eneste forskel på de to modeller er, at 4066 har en omnikarakteristik (omnidirectional),  mens 4088 er directional (cardioid).

4066 og 4088 lever fortsat i bedste velgående og hedder, hvis det skal være korrekt, d:fine™ 4066 eller 4088. Så vidt så godt.

Anden generation af DPA headsets

Der hersker en udbredt begrebsforvirring når det kommer til d:fine. Her er den simple forklaring; d:fine er DPA’s paraplybetegnelse for alle headsets i sortimentet – altså også 4066 og 4088.

Den nye serie af headsets har en tyndere bøjle. Nærmest en tynd tråd i modsætning til 4066/4088’ernes stivere bøjle. De kan sågar fås med identisk kapsel som 4066 og 4088. Ydermere kan de fås med ”slim” kapslen, som er mindre og fladere og dermed mere diskret. Det vil typisk være dem der bliver brugt i TV-studier o.lign.

Forskellen på et directional og omni-directional headset

De udgaver af headsets’ne der er omni-directional har den store fordel, at de ikke er så kritiske med placeringen i forhold til at opnå den optimale taleforståelighed.

Omni-kapslernes store fordel er, at de ikke har nogen proximityeffekt – med andre ord, så er der ikke noget løft af lavfrekvent materiale, når de placeres tæt på lydkilden, som naturligvis typisk vil være munden, når vi snakker headsets. Omvendt vil et omni headset være mere tilbøjeligt til at skabe feedback grundet netop denne karakteristik.

Det retningsbestemte/directional headset er mere følsomt i forhold til placeringen. Kommer det for tæt på munden, vil det hæve stemmens basområde mere, og hvis det sidder for langt fra munden, vil det have en tendens til at lyde lidt tyndt, grundet den manglende bund. Til gengæld er det mindre tilbøjeligt til at frembringe feedback, f.eks. fra en scenemonitor, end et omni-directional headset.

I store træk bør man vælge et omni headset til situationer, hvor der ikke er de store udfordringer i forhold til feedback,  og et directional hvor der kan opstå udfordringer.

Hvad er forskellen på de gamle og nye headset bøjler?

Den nye tyndere bøjle er mere diskret end den gamle stivere model. Den gamle er omvendt mere solid og robust og, ikke mindst, nemmere at montere for uerfarne hænder. Den kraftige bøjle er ret ”bulletproof”, om man vil.

Summa summarum er, at man umiddelbart er stillet bedst med den kraftige bøjle, hvis headset’et skal bruges af skiftende uerfarne brugere. Specielt hvis der ikke er en tekniker til stede, der kender bøjlen.

Ligeledes i teatersituationer ville den kraftige bøjle være at foretrække. Den er enkel at tage af og på for skuespillerne ved kostumeskift. Derimod vil den nye slanke bøjle vil være at foretrække hvis diskretion er i højsædet og i særdeleshed den mindre slim-kapsel. Herunder til applikationer såsom TV-studier, til konferencer og video content til webbrug.

Kort fortalt

  • 4066 og 4088 hedder altså fortsat d:fine™ 4066 og 4088.
  • De tynde, og nyere, headsets hedder 4166, 4266, 4188 og 4288.
  • Prefix’et d:fine 40XX refererer til den klassiske bøjle med den klassiske kapsel.
  • d:fine 4266 og 4288 refererer til de samme gamle kapsler, blot monteret på den tynde bøjle.
  • d:fine 4166 og 4188 er den tynde bøjle med den mere diskrete Slim-kapsel.

Ydermere bør det tilføjes, at den nye slankere 41XX/42XX bøjle har den fordel, at man kan skifte mikrofonboomen og kablet separat – på den stivere 40XX model er mikrofonboom og kabel samme del – og kan altså ikke udskiftes hver for sig.

Alt i alt, så er det et spørgsmål om kompromiser når man skal vælge hvad der er det rigtige headset til den givne situation – men det gør det forhåbentligt lidt nemmere når man ved hvilke overvejelser man skal gøre sig inden man vælger.

Small, medium eller large?
Længden af mikrofonboomen og -bøjlen kan variere alt efter hvilken udgave man vælger. Standard er medium, men der kan fås en small og en large i alle udgaverne. Ved d:fine 4066 og 4088 er det bøjlens størrelse, der er forskellig – ved 4166, 4266, 4188 og 4288, er det mikrofonboomens længde, der varierer.
Sidstnævnte (41xx og 42xx) kan så til gengæld fås i en ét-øres version også – eller med eller uden in-ear propper på.

Hvilken headset adapter skal du vælge?

Når man har valgt et headset, skal man efterfølgende vælge en passende adapter.

Alle headsets er som udgangspunkt udstyret med et MicroDot stik, hvorpå der kan monteres en adapter, som er tilpasset netop det trådløse system, det skal tilsluttes.

Nogle af de mest gængse headset adaptere er:

  • DAD6010 (Shure / TA-4F mini-XLR)
  • DAD6034 (Sennheiser / mini-jack)
  • DAD6008 (Sony / 4-pin Hirose)
  • DAD6003 (Sennheiser / Lemo)

Men faktisk findes der over 30 forskellige at vælge mellem. Herunder også et udvalg af forskellige XLR-adapters, hvis mikrofonen ikke skal tilsluttes et trådløst system.

MicroDot er, som nævnt, standard på alle headsets, men enkelte fås med fastmonterede adaptere; Sennheiser (DAD6034 / DAD6003) og Shure (DAD6010).

Fastmonterede adaptere mindsker naturligvis fleksibiliteten, men omvendt mindsker det samtidig fejlkilderne og simplificerer brugen, hvis det er lægmand, der skal håndtere systemerne i det daglige.

Er du i tvivl om, hvilket headset, du skal vælge, så hiv fat i os! Vi er klar ved telefonen alle hverdage mellem 8.30 og 16.30.

Klik her for at se hele vores sortiment af DPA mikrofoner

Andre nyheder

Kurser og seminarer

Vi holder løbende kurser, demoer og seminarer om lydproduktion og nye produkter  – og oftest er de gratis. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvis du vil have direkte besked, når der er nyt i kalenderen.

Se kommende events

Seminar hos AlfaAudio

Vi vil så gerne høre fra dig

Ønsker du rådgivning , så hiv fat i os! Vi er altid klar til en snak.

Giv os et kald på +45 70 277 300 eller send en mail til info@alfaaudio.dk.

Vi glæder os til at høre fra dig

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt om produkter, kurser og events